Lex Barten

 

Sinds april 2004 is Lex Barten (1944) dirigent van Le Madre Cantano. Voor het koor is hij de tweede dirigent in het 25-jarig bestaan. Zoals zo vaak met nieuwe ‘leiders’, ging er ook voor de vrouwen van Le madre Cantano een heel andere - muzikale - wind waaien. Na zijn pensionering als professioneel zanger - bariton - bij het Groot Omroepkoor is ons koor het vierde amateurkoor dat hij nu dirigeert. Na een arbeidsleven op hoog muzikaal niveau is het dirigeren van een amateurkoor een uitdaging voor hem.

 

Na het gymnasium is Lex begonnen met de studie muziekwetenschappen. Deze studie was vooral interessant vanwege het herkennen van muziekstijlen en een bijvak als kunstgeschiedenis. Tijdens zijn studie startte hij met zanglessen bij Tine de Lorme, zangpedagoge, met daarnaast een studie in de operaklas aan het Sweelinck Conservatorium en het Amsterdams Muzieklyceum waar hij afstudeerde in zang met als bijvak piano.

 

Zijn professionele leven heeft zich voornamelijk afgespeeld in de gezongen klassieke muziek. Als freelancer begonnen in operastukken, stapte hij later over naar het NCVR Vocaal Ensemble waar hij vier jaar als bariton zong. Daarna kwam het Groot Omroepkoor in beeld waar hij met veel plezier gezongen heeft tot hij met verplicht ‘functioneel leeftijdsontslag’ ging.

Het Groot Omroepkoor is een koor met internationale allure waar iedereen op zijn tijd een solopartij heeft. Ook worden er geregeld bekende en beroemde internationale solisten begeleid.

 

Het dirigeren heeft hij o.a. geleerd van Marinus Voorberg, destijds dirigent van het NCRV Vocaal Ensemble. Vanaf 1985 dirigeert hij zelf diverse amateurkoren.

 

 

Theun de Vries